Ramadan entisten muslimien näkökulmasta

Ajankohtana 18.6 – 17.7. 2015 vietetään maailmalla Ramadania. Ramadan on paastokuukausi, jonka aikana jokaisen täysi-ikäisen ja terveen muslimin tulisi pidättäytyä ruuasta ja juomasta auringonnoususta auringonlaskuun. Suomessa ja muualla pohjoisella pallonpuoliskolla paastoaminen raskas rupeama – esimerkiksi Helsingissä paastotaan 21 tuntia.

Paastoaminen on yksi muslimien suurimmista velvoitteista ja se kuuluu islamin viiteen peruspilariin. Ramadanin vieton taustalla on käsitys, että yksilön synnit pyyhkiytyvät Allahin toimesta säntillisen paaston ja rukoilun myötä pois.  Paastoamatta ja rukoilematta jättäminen leimaavat muslimiyhteisöön kuuluvan muslimitaustaisen apostaatiksi eli uskostaluopuneeksi kirjaimellista tulkintaa seuraavissa yhteisöissä. Paastoaminen ei siis kaikissa tapauksissa ole vapaaehtoista. Itseasiassa osassa islamilaista lainsäädäntöä noudattavissa maissa paaston aikana julkisesti syövä voi kohdata lainsäädännöllisiä ongelmia kuten sakkoja ja jopa vankeutta. (1, 2, 3). Lisäksi uskostaluopuneet voivat kohdata yhteisöissään leimaamista ja syrjintää. Joissakin islamilaiseen lainsäädäntöön nojaavissa maissa uskostaluopuminen nähdään rikoksena, josta voi olla vakavia tuomioita.

Edellä mainittujen syiden vuoksi useat entiset muslimit esittävät olevansa muslimeja. Ramadanin aikana tämä näyttäytyy usein valepaastoamisena. Tällöin muslimisukulaisten ja -tuttavien läsnä ollessa esitetään, että paastotaan, mutta omissa oloissa syödään ja juodaan salaa. Muslimiyhteisöissä  Ramadanina  salaa syömistä pidetään laiskan ja syntisen ihmisen tekona. Tämän vuoksi entisille muslimeille voi liittyä valepaastoamiseen syyllisyyden ja ahdistuksen tunteita, vaikkei heillä olisikaan henkilökohtaista uskoa.

Youtube-käyttäjä ja entinen muslimi Mr PeaceMeal eli Imtiaz Shams teki tämän hauskan ja informatiivisen videon Ramadaniin liittyen yhdessä ystävänsä Aliyan kanssa. Videossa esitellään ajatuksia ja keinoja selvitä Ramadanista entisenä muslimina, joka ei ole vielä paljastanut uskostaluopumistaan.

Toivotamme hyvää Ramadania sekä ei-muslimeille että muslimeille. Toivottavasti jonain päivänä paastoaminen ja paastoamatta jättäminen voivat olla ihmisen omia valintoja, joihin ei liity ehdottomuutta ja uskontoon tukeutuvaa vallankäyttöä.

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Ramadan entisten muslimien näkökulmasta

 1. Ei, Koraanin mukaan esimerkiksi Suomessa EI kuulu paastota noin kauaa. Tuo on oppimattomien versio asiasta. No offense mut kannattaa tuntea myös se, mitä ei ole (enää) 😉 terkuin ateisti

  Like

  • Olemme tutustuneet islamiin kyllä melko syvällisesti. Itseasiassa jopa niin syvällisesti, että tiedämme ettei moista koraaninkatkelmaa ole olemassakaan. Paastoamisaikoihin liittyviin sääntöihin voi helposti tutustua itsenäisestikin Google-haun avulla. Tällöin suosittelen toki valitsemaan useita luotettavia lähteitä ja vertailemaan niitä keskenään. Tällöin helposti selviää, että asiasta on tulkintaeroja. Nämä tulkintaerot eivät perustu koraaniin, kuten väität, tai edes hadithiin (perimätieto) vaan uskonoppineiden eli ulaman antamiin fatwoihin.

   Tiukissa tulkinnoissa, joissa uskonnon suhteen ollaan ehdottomia, Etelä-Suomessa tulisi paastota tuon 22-21 tuntia. Esimerkkinä tästä. Paikoissa, joissa aurinko ei laske lainkaan tulisi Ulaman fatwojen perusteella paastota joko lähimmän muslimimaan, Mekan tai lähimmän paikan, jossa on selkeä auringonnousu ja lasku, mukaan. On olemassa myös tulkintoja, joiden mukaan myös esimerkiksi Helsingissä saisi paastota lähimmän muslimimaan tai Mekan aikataulujen mukaan, koska paasto kestäisi muuten liian pitkään. Asiasta ei ole yksimielisyyttä.

   Kysymyksiä saa toki aina esittää ja se on jopa suotavaa. Islamista puhuettaessa toivon kuitenkin, että käsistät sen verran, ettei se ole kovinkaan yhtenäinen usko, vaikka se usein näyttäätyykin sellaisina. Islamiin todellisuudessa liittyy paljon tulkintaeroja ja erilaisia suuntauksia. Ehdottomuus sen sijaan liittyy usein kapeisiin tulkintoihin, jotka uskovat olevansa oikeassa ja muiden väärässä. Ilmeisesti olet epähuomiossa tutustunut tämänkaltaisen kapean tulkinnan kirjoituksiin? Terkuin: ylläpitö

   Like

Comments are closed.