Neuvoja turvalliseen netin käyttöön

Mikäli et ole julkisesti luopunut islamista vaan elät kaksoiselämää, on syytä huolehtia yksityisyydestä internetissäkin. Jos käytät esim. Facebookia tai Instagram -sovellusta, lienee viisainta valita mitä jaat huolellisesti. Vaikka Facebookissa voi jakaa tiettyjä kuvia ja julkaisuja vain tietyille ryhmille, on silti mahdollista että joku tuttava näkee ne  esim. usein muuttuvien käytänteiden vuoksi tai jos joku kavereistasi jakaa niitä. Instagramissakaan yksityisyys ei ole aina taattu, vaan kuvia saattaa päästä katselemaan myös ei-seuraajat. Mikäli kirjoittelet blogia tai kirjoitat keskustelupalstalle ex-muslimiudestasi, on tärkeää ettet paljasta henkilötietojasi tai kerro liian yksityiskohtaista tietoa itsestäsi, perheestä ja asuinpaikastasi.  Tuttu henkilö voi helposti tunnistaa sinut yksityiskohtien perusteella.

Mikäli käytät yleistä tietokonetta tai kotikonetta, jota joku muu käyttää kanssasi, on hyvä käyttää Inprivate/Icognito-selausta, joka ei tallenna sivuhistoriaa. Vielä laaja-alaisempia turvalliseen netin käyttöön liittyviä ohjeituksia voi lukea tästä Council of Exmuslims:n  ohjeistuksesta Covering your internet tracks.

Muista myös sulkea kaikki ikkunat lopuksi silloin kun käyt sivustolla, joka käsittelee ex muslimeja tai muita sellaisia aiheita, joiden epäilet paljastavan luopumisesi.  Älä myöskään tallenna koneellesi riskialtista materiaalia.

Älypuhelimen käyttö ja turvallisuus
Älypuhelimet ovat yleistyneet viime vuosina. Entisille muslimeille älypuhelimet ovat tarjonneet mahdollisuuden tavata muita samassa tilanteessa olevia ja keskustella heidän kanssaan. Tässä hieman ohjeita turvalliseen älypuhelimen käyttöön:

  • Puhelimeen kannatta aina laittaa lukituskoodi, jota on vaikea arvata.
  •  Puhelinta on syytä pitää aina mukana.
  • Inprivate-selausta kannattaa käyttää myös puhelimen selaimessa.
  • Viestittelyt, joissa on viitteitä uskostaluopumisesta kannattaa poistaa saman tien, sillä jos lainaa puhelinta jollekulle saattaa hän lukea kaikki viestit.
  • Puhelimen kanssa ei kuitenkaan kannata olla liian salamyhkäinen, sillä se herättää ennestään mielenkiintoa sen sisältöä kohtaan.

Lähteitä:

http://ex-muslim.org.uk/

Omat kokemuksemme

 

Advertisements