Islamofobia -käsitteen epätarkalla käytöllä tehdään hallaa rakentavalle keskustelulle

 Muslimivastaisuus on näkyvästi kasvussa. Suomessa on tehty polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin ja keskustelu verkossa on polarisoitunut. Islamofobian käsite liittyy muslimivastaisuuteen, joskin usein sitä myös käytetään tarkoituksellisen epäselvästi ja määrittelemättä.

Sanakirjassa islamofobia määritellään seuraavasti:

Islaminuskoon ja muslimeihin kohdistuvaa pelkoa, vastenmielisyyttä, syrjintää, vihamielisyyttä tai ennakkoluuloisuutta

Islamofobia siis kokoaa yhteen niin islamiin uskontona kuin muslimeihin ihmisinä kohdistuvaa pelkoa, syrjintää ja ennakkoluuloisuutta. Käsite sulkee sisäänsä monta eri asiaa ja se on hyvinkin monitulkintainen. Huomionarvoista kuitenkin on se, että mikä monesti käsitetään islamofobiseksi, on todellisuudessa muslimivastaisuutta.

Olemme myös panneet merkille sen, kuinka islamofobia -käsitettä on valitettavan usein käytetty hiljentämään kirjaimellisten ja ankarien tulkintojen kriitikoita. Tämä tekee rakentavan keskustelun islaminuskon ideoista mahdottomaksi. On erittäin turhauttavaa ja keskustelua rajoittavaa, mikäli kriitikkoa syytetään aiheetta kiihkoilusta ja ennakkoluuloista. Lienee sanomattakin selvää, että vihamielisyys muslimeja kohtaan sekä islamiin liittyvien ideoiden kriittinen tarkastelu ovat kaksi täysin eri asiaa. Kaikkia ideoita saa tarkastella kriittisesti, eikä uskovaisten tulisi ottaa sitä itseensä.

Jopa entisiä muslimeja on leimattu islamofoobikoiksi: Iso-Britanniassa vaikuttava entisten muslimien järjestö Council of Ex-Muslims järjesti Twitterissä kampanjan, jossa entiset muslimit saivat nimellä tai niemettömänä kertoa syitä islamista luopumiseen. Saarivaltion julkinen yleisradio- ja tuotantoyhtiö BBC toi asian esille radio-ohjelmassaan, jossa heillä oli vieraana kaksi muslimia. Ohjelmassa ilmoille kajahti syytöksiä kampanjan “islamofoobisesta luonteesta“.  Edellinen esimerkki paljastaa epätarkan, mutta yhteiskunnallisesti kuitenkin merkittävän ja leimaavan käsitetteen vaaran: sitä voidaan herkästi väärinkäyttää kritiikin ja avoimen keskustelun estämiseksi, sekä jopa sensuroimaan tiettyjä ryhmiä ja näkökulmia, kuten luopioita, julkisesta keskustelusta.

Useat entiset muslimit ovatkin liputtaneet muslimivastaisuuden sekä muslimivastaisen sorron ja syrjinnän – käsitteiden käyttöönoton puolesta ( eng. anti-Muslim bigotry), kun puhutaan islaminuskoisiin kohdistuvasta ennakkoluuloista, vihasta ja syrjinnästä.

Ohessa entisten muslimien  Imtiaz Shamsin ja Noorhanin aiheeseen liittyvä video, jossa käsitteeseen liittyviä ongelmakohtia avataan enemmän. Lisäksi videossa poraudutaan muslimivastaiseen syrjintään.

Advertisements

5 thoughts on “Islamofobia -käsitteen epätarkalla käytöllä tehdään hallaa rakentavalle keskustelulle

 1. Kiitos mielenkiintoisesta keskustelunavauksesta! En ole henkilökohtaisesti ihan varma, että vain, koska islamofobian käsitettä väärinkäytetään, se pitää ‘brändätä’ uudestaan. Kyllähän “rasisti!” huutokin lipsahtaa monelta liian herkästi, mutta se ei tarkoita, etteikö rasismi olisi oikea ilmiö? Ja kun ja jos islamofobia saataisiin brändättyä uudestaan, niin ihmisethän sitten todennäköisesti vain väärinkäyttäisivät ‘bigoted’ sanaa ‘islamophoben’ sijaan, eikö?

  Itse olen aina käsittänyt islamofobian sen alkuperäisessä tarkoituksessaan eli ennakkoluulona, vihana ja syrjintänä, joka perustuu muslimien ‘toiseuttamiseen’. Eli, luodaan omassa päässään epistemologinen ‘muslimit’-määritelmä, johon liitetään ominaisuudet x, y, ja z, ja sitten tätä määritelmää sovelletaan jokaiseen muslimiin vaikka tämä määritelmä ei tule monen kohdalla vastaamaan todellisuutta. Esim. ‘koska käytät hijabia, kannatat väkivaltaista terrorismia’. Eli objektiivisuus ja avoimuus katoaa, eikä ole kykyä nähdä, että muslimit ovat yksilöitä joita motivoi hyvin monet muutkin asiat kuin vain uskonto, tai että 1,6 miljardin muslimin joukkoon mahtuu paljon erilaista islaminharjoittamista. Runnymede Trustin vuoden 1997 raportista islamofobian tunnusmerkkejä (http://www.runnymedetrust.org/uploads/publications/pdfs/islamophobia.pdf):

  1. Islam is seen as a monolithic bloc, static and unresponsive to change.
  2. It is seen as separate and “other”. It does not have values in common with other cultures, is not affected by them and does not influence them.
  3. It is seen as inferior to the West. It is seen as barbaric, irrational, primitive, and sexist.
  4. It is seen as violent, aggressive, threatening, supportive of terrorism, and engaged in a clash of civilizations.
  5. It is seen as a political ideology, used for political or military advantage.
  6. Criticisms made of “the West” by Muslims are rejected out of hand.
  7. Hostility towards Islam is used to justify discriminatory practices towards Muslims and exclusion of Muslims from mainstream society.
  8. Anti-Muslim hostility is seen as natural and normal.

  Toki kohdissa 3., 4. ja 5. mainittuja määritelmiä voi käyttää monen islamilaisen yhteisön kulttuurista täysin aiheellisesti. Mutta ongelma onkin, kun niitä lähtee kritisoimaan, sitä lähdetään tekemään retoriikalla joka olettaa kohtia 1., 2., 7., ja 8.: “Muslimit vihaavat naisia”, “Islam on terroristiuskonto” jne. jne. Tällaista kielenkäyttöä minusta saa ja pitää kutsua islamofobiseksi, koska se on yksinkertaisesti irrationaalinen ja huono tapa kritisoida. Se on leimaava tapa puhua kaikista maailman muslimeista eikä vain siitä yhdestä negatiivisesta ilmiöstä: se sulkee muslimit kokonaan ulkopuolelle dialogista, subjekteina eikä mahdollisina osallistujina. Tämä on pelkkää julistamista, joka ei saa paljoakaan aikaan.

  Jos taas kritiikki lähtee siitä oletuksesta, että hei, muslimitkin on ihmisiä, ja se kohdistetaan tiettyihin ilmiöihin, uskonsuuntauksiin, uskonoppineisiin tai kappaleisiin jne. eikä koko uskontoon tai ihmisryhmään, niin se antaa ihan eri tavalla tilaa dialogille ilman, että muslimit kokevat, että heitä demonisoidaan ja syrjitään. Tämän takia minusta islamofobia on yhä hyödyllinen ja ajankohtainen käsite.

  Like

  • Hei

   Kiitos viestistäsi.
   Siinä on paljon hyvin perusteltuja pointteja, joita en itse ollut ottanut huomioon. Määritelmäsi islamofobiasta on osuva, mutta muslimivastaisuus sekä erityisesti muslimivastaiset ennakkoluulot voisivat mielestäni toimia osittain joissakin samoissa kontekstissa määritelmäsi kanssa. En myöskään oleta, että islamofobia -termin käyttöä lopetettaisiin täysin.

   Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi, mitä tulee järjettömiin yleistyksiin liittyen ”todelliseen islamiin” ja muslimeihin. Islamofobiaa kuitenkin käytetään herkästi vaientamaan vastapuolta jopa aiheellisesta kritiikistä. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikille olisi selvää käsitteen määritys. Myös muslimivastaisuuden käsitettä voi käyttää mielestäni rinnalla.

   Liked by 1 person

 2. Fobia tarkoittaa PERUSTEETONTA pelkoa ja/tai vastenmielisyyttä. Islam ideologiana sisältää asioita, jotka koen vastenmielisiksi liberaalin, demokraattisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan länsimaisen ajattelutavan pohjalta.

  exmuslimitsuomi sanoi:
  “Islamofobiaa kuitenkin käytetään herkästi vaientamaan vastapuolta jopa aiheellisesta kritiikistä.”
  Jep. Tilastotieto, suorat lainaukset Koraanista, videot uskonnon korkeimmista auktoriteeteista puhumassa, mikään ei välttämättä estä vastaväittelijää lyömästä “fobia”-leimalla.

  Like

 3. Hieno blogi, olette tärkeällä asialla! Uskontojen tulisi jäädä historiaan ja bloginne varmasti mahdollistaa monille ajattelun avartumista ja vaihtoehtoja maailmankuvaan.

  Like

Comments are closed.